o robótkach będzie mało, bo naszła mnie ochota pomarudać, od czasu do czasu człeka tak dopada szczególnie jak nie sypia
a nie sypia bo przedszkolak chory, całe noce kaszle, dziś robiliśmy testy bo może alergia, zobaczymy co z nich wyjdzie
dlatego serca do robótek nie mam bo dzień polega na przetrwaniu do wieczora i nadziei że tym razem pośpimy dłużej. Coś się tam dzierga ale bardzo malutko, mam nadzieję ze po świętach ruszę do przodu, skończę spódniczkę i pokażę tunikę którą zaczęłam
Ale żeby nie było tak marudno to parę słów o zbliżających się świętach
na początek przysłowia
Deszcz w Wielki Piątek napycha każdy kątek
W Wielki Piątek dobry zasiewu początek.
W Wielki Piątek zrób początek, a w sobotę kończ robotę.
Gdy mokro w Wielką Niedzielę, rok się sucho ściele
malowanka dla przedszkolaków
przepisy znalezione w sieci
Mazurek z konfiturą
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- 6 piastach łyżek masła
- 2 żółtka
- mały słoik konfitury wiśniowej lub morelowej
- lukier: 2 czubate tyżki cukru pudru, sok z cytryny
Zagniatamy energicznie mąkę z tłuszczem, cukrem i żółtkami na gładkie ciasto. Gdyby ciasto było za suche, można dolać odrobinę oliwy lub śmietany. Wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość palca. 2/3 ciasta przekładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 st. C na złoty kolor. Na przestudzonym mazurku równomiernie rozprowadzamy konfiturę. Z pozostałego ciasta robimy wałeczki i układamy je na wierzchu, formując ukośną kratkę. Ponownie wstawiamy mazurek do piekarnika. Pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do płynnej konsystencji. Lukier przelewamy do foliowego woreczka, z którego odcinamy rożek. Wyciskamy na ciasto, rysując krateczkę.
Mazurek drożdżowy z bakaliami
Ciasto:350 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g margaryny
- 3 jajka
- 50 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- sól
- 2 łyżki rodzynek
Polewa kakaowa:
- 50 g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Do dekoracji: 100 g migdałów, świeża skórka z pomarańczy, 50 g suszonych śliwek
Ciepłe mleko, drożdże i łyżkę cukru wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Margarynę rozpuścić, przestudzić, wlać do żółtek razem z drożdżami, odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę, sól, rodzynki, wyrobić ciasto, odstawić. Blachę natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec przez 30-40 min w temp. 200 °C.
2-3 łyżki wody zagotować z cukrem, kakao i margaryną, podgrzewać, aż zgęstnieje. Ciasto wyjąć, polać polewą, udekorować.
Jak udekorować mazurek
Ozdoby z lukru
Świąteczne napisy, dekoracyjne ranciki, elementy ozdób robimy z lukru wyciskając go za pomocą szprycy cukierniczej lub rożka z pergaminu.
Wiórki czekoladowe
Możemy je otrzymać ścierając czekoladę na tarkach o różnych otworach lub zeskrobując z deseczki rozsmarowaną rozpuszczoną czekoladę.
Rozsmarowywanie masy
Ciepły lukier lub masę np. owocową najwygodniej jest rozsmarowywać na cieście pomagając sobie szerokim nożem lub łopatką.
Dekoracja z bakalii
Z suszonych i kandyzowanych owoców, orzechów, migdałów można ułożyć cale kompozycje. Trzeba je dobrać smakowo i kolorystycznie.
a na koniec życzenia
Wiele radości, wszelkiej pomyślności, radosnych i pogodnych świąt wielkanocnych, smacznego jajka, mokrego dyngusa oraz zdrowia pogody ducha życzliwej i pełnej ciepła atmosferze przy świątecznym stole. Niech ten wielkanocny czas zwycięstwa nad śmiercią będzie okresem zadumy i refleksem na życiem oraz na nadejście nowego jutra
Tobie również chciałabym złożyć życzenia: zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie bliskich Ci osób! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZdrowych, pogodnych Świąt Wielkiej Nocy :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pogodnych i wesołych świąt...pozdrawiam
OdpowiedzUsuń