sobota, 1 maja 2010

Miód z mleczu

przepis na miód z mleczu dobry na kaszel, bolące gardło, super zamiast cukru do herbaty
przepis: 550 łebków mleczu- 3 cytryny- litr wody- 2 kg cukru
najpierw szukamy łąki z dala od szosy
casting 033
potem zrywamy 550 łebków mleczu
casting 023
potem je układam na słoneczku żeby robaczki powychodziły
casting 024
kolejny etap to garnek, wrzucamy te łebki, kroimy do tego 3 cytryny i wlewamy litr wody
casting 025
potem gotujemy 10 min, tak przygotowany wywar odstawiamy na 24 godziny
casting 041
na drugi dzień, odcedzamy i dobrze wyciskamy, można przez gazę
Obraz 227
wsypujemy 2 kilo cukru i wstawiamy na gaz
Obraz 229
gotujemy dwie godziny na bardzo malutkim ogniu,  zbierając zawiesinę która powstaje przy gotowaniu
Obraz 231
i mamy gotowy miodek, wlewamy do słoików i zakręcamy
Obraz 232
smacznego
Obraz 234
a teraz jeszcze dwa słowa na inny temat, w sadzie rośnie mi na dziko inne bardzo pożyteczne ziele
 casting 037
zwie się – piołun, zrywam je wiąże w pęczki i suszę, potem całą zimę można pić z niego herbatkę, smaczne to nie jest ale na pewno skuteczne przy dolegliwościach żołądkowo – jelitowych i lepsze niż leki z apteki :)

17 komentarzy:

  1. Super fotorelacja :)
    A piołun też u mnie rośnie, nigdy nie zbierałam, dzięki za info.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ten miód się pasteryzuje?jak długo mozna go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  3. do wiosny i robisz tak jak w przepisie wlewasz gorący do słoików i gotowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis. Ale mam jeszcze pytania.
    Zalewamy zimną, czy od razu gorącą wodą? I gotujemy 10 min od momentu zagotowania?

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe
    wypróbuję na pewno bo dzieciaki często w zimę infekcje łapią
    dzięki za opis krok po kroku

    OdpowiedzUsuń
  6. wlewamy zimną wode i 10 min od momentu zagotowania

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wyjaśnienie.

    OdpowiedzUsuń
  8. kilka lat temu robiłam ten miód i był pyszny, a potem zgubiłam przepis - dziękuję za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszło pyszne jak dla mnie :) tylko rodzince nie smakuje...chyba przeszkadza im ten posmak mleczu...

    OdpowiedzUsuń
  10. ile wyda miodu z tej receptury?

    OdpowiedzUsuń
  11. mi wychodzi 5 słoiczków po dzemie

    OdpowiedzUsuń
  12. Trafiłam tu szukając przepisu na miodek z mleczu, mam pytanie odnośnie piołunu. Do herbatki zbierasz liście czy kwiaty? Ile na jedną herbatkę ziół dajesz? Bo jakoś mam obawy, bo mi piołun to się kojarzy z absyntem i działaniem lekko psychodelicznym?

    OdpowiedzUsuń
  13. tak miodek pyszny mam podobny przepis tylko nie daje białego cukru tylko brązowy daje ładniejszy kolor i jest bardziej zdrowszy fakt ze miej słodszy ale miód wychodzi przepyszny i nie ma zbyt dużej rużnicy między białym cukrem a brązowym więc polecam brązowy a kolor wychodzi ciemno złocisty.
    Pozdrawiam wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wódka z piołunem i siup do pieca, jak Anielkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. a ciekawe co z robakami w kwiatkach..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nabiał jest bardzo zdrowy :P
      a jakbyś czytał(a) uważnie to byś wiedział(a)

      Usuń
  16. To będzie 3 rok, jak teraz w 2013 będę robiła wg tego przepisu miodzik. Na kaszel rewelacyjny, nawet pierniki super wychodzą. Robię zawsze podwójną porcję, w tym roku potrójną. Ponieważ super jest nawet na prezent. Zauważyłam, że jak gotujemy tak 2,5 godziny, wychodzi brązowiutki i potem jest gęsty bardziej. Polecam ten miodzik:) Autorce dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za to, że jesteście i za to, kim ja stałam się dzięki Wam :)