przepis na miód z mleczu dobry na kaszel, bolące gardło, super zamiast cukru do herbaty
przepis: 550 łebków mleczu- 3 cytryny- litr wody- 2 kg cukru
najpierw szukamy łąki z dala od szosy
potem zrywamy 550 łebków mleczu
potem je układam na słoneczku żeby robaczki powychodziły
kolejny etap to garnek, wrzucamy te łebki, kroimy do tego 3 cytryny i wlewamy litr wody
potem gotujemy 10 min, tak przygotowany wywar odstawiamy na 24 godziny
na drugi dzień, odcedzamy i dobrze wyciskamy, można przez gazę
wsypujemy 2 kilo cukru i wstawiamy na gaz
gotujemy dwie godziny na bardzo malutkim ogniu, zbierając zawiesinę która powstaje przy gotowaniu
i mamy gotowy miodek, wlewamy do słoików i zakręcamy
smacznego
a teraz jeszcze dwa słowa na inny temat, w sadzie rośnie mi na dziko inne bardzo pożyteczne ziele
zwie się – piołun, zrywam je wiąże w pęczki i suszę, potem całą zimę można pić z niego herbatkę, smaczne to nie jest ale na pewno skuteczne przy dolegliwościach żołądkowo – jelitowych i lepsze niż leki z apteki :)
Super fotorelacja :)
OdpowiedzUsuńA piołun też u mnie rośnie, nigdy nie zbierałam, dzięki za info.
Pozdrawiam
czy ten miód się pasteryzuje?jak długo mozna go przechowywać?
OdpowiedzUsuńdo wiosny i robisz tak jak w przepisie wlewasz gorący do słoików i gotowe
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Ale mam jeszcze pytania.
OdpowiedzUsuńZalewamy zimną, czy od razu gorącą wodą? I gotujemy 10 min od momentu zagotowania?
ciekawe
OdpowiedzUsuńwypróbuję na pewno bo dzieciaki często w zimę infekcje łapią
dzięki za opis krok po kroku
wlewamy zimną wode i 10 min od momentu zagotowania
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyjaśnienie.
OdpowiedzUsuńkilka lat temu robiłam ten miód i był pyszny, a potem zgubiłam przepis - dziękuję za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne jak dla mnie :) tylko rodzince nie smakuje...chyba przeszkadza im ten posmak mleczu...
OdpowiedzUsuńile wyda miodu z tej receptury?
OdpowiedzUsuńmi wychodzi 5 słoiczków po dzemie
OdpowiedzUsuńTrafiłam tu szukając przepisu na miodek z mleczu, mam pytanie odnośnie piołunu. Do herbatki zbierasz liście czy kwiaty? Ile na jedną herbatkę ziół dajesz? Bo jakoś mam obawy, bo mi piołun to się kojarzy z absyntem i działaniem lekko psychodelicznym?
OdpowiedzUsuńtak miodek pyszny mam podobny przepis tylko nie daje białego cukru tylko brązowy daje ładniejszy kolor i jest bardziej zdrowszy fakt ze miej słodszy ale miód wychodzi przepyszny i nie ma zbyt dużej rużnicy między białym cukrem a brązowym więc polecam brązowy a kolor wychodzi ciemno złocisty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich :)
wódka z piołunem i siup do pieca, jak Anielkę ;)
OdpowiedzUsuńa ciekawe co z robakami w kwiatkach..
OdpowiedzUsuńnabiał jest bardzo zdrowy :P
Usuńa jakbyś czytał(a) uważnie to byś wiedział(a)
To będzie 3 rok, jak teraz w 2013 będę robiła wg tego przepisu miodzik. Na kaszel rewelacyjny, nawet pierniki super wychodzą. Robię zawsze podwójną porcję, w tym roku potrójną. Ponieważ super jest nawet na prezent. Zauważyłam, że jak gotujemy tak 2,5 godziny, wychodzi brązowiutki i potem jest gęsty bardziej. Polecam ten miodzik:) Autorce dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuń